Mytische vrouwen ~ Op wie lijk jij? (Afbeeldingen van kunstenaar J.W. Waterhouse)

Een hele tijd terug ben ik naar een tentoonstelling van de schilderijen van J.W. Waterhouse geweest. Die hebben heel erg veel indruk op mij gemaakt en ik heb wat over de vrouwen die hij schilderde opgezocht.

Doe deze quiz om er achter te komen op welke mythische vrouw jij het meeste lijkt~!

Mogelijke uitkomsten:
- Eulalia
- Mariamne
- De vrouwe van Shalott
- Circe
- Psyche
- Medea
- Isolde



Mogelijke uitkomsten

Eulalia (39 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op de heilige Eulalia

Eulalia stierf in het jaar 304 aan een marteldood op 12 jarige leeftijd, omdat zij het gebod van de magistraat om offers te brengen aan de Romeinse Goden had genegeerd. Ze kreeg een uiterst wrede straf: twee beulen trokken haar lichaam uit elkaar met ijzeren haken en hielden brandende fakkels tegen haar borsten en zijden, totdat ze uiteindelijk stikte in de rook van haar brandende haar.
Op het moment dat Eulalia stierf vloog er een witte duif uit haar mond en begon het als een wonder te sneeuwen, waardoor de vlammen in haar brandende haar werden gedoofd.

Een schilderij van Waterhouse uit 1885

Mariamne (43 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Mariamne

Herodes de Grote van Judea, laat zijn vrouw Mariamne berechten wegens ontrouw. Herodes wordt echter verscheurd door tweestrijd, terwijl zijn zuster, Salomé, op hem in praat om het vonnis te voltrekken. Salomé heeft succes, want Mariamne wordt ter dood veroordeeld. Maar Mariamne is onschuldig.

De vrouwe van Shalott (46 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest of de vrouwe van Shalott

Het verhaal gaat over een mooie jonge vrouw die zit opgesloten in een toren op een eiland in de rivier vlak in de buurt van Camelot.

There she weaves by night and day
A magic web with colours gay.
She had heard a whisper say,
A curse is on her if she stay
To look down on Camelot.
She knows not what the curse may be

Vanwege de vloek mag ze de buitenwereld alleen bekijken via een spiegel, een reflectie. En wanneer Lancelot langrijdt:
His broad clear brow in sunlight glow'd;
On burnish'd hooves his war-horse trode;
From underneath his helmet flow'd
His cole-black curles as he rode,
...
From the bank and from the river
He flash'd into the crystal mirror,

Verteerd door verliefdheid en verlangen draait de vrouwe zich om en treedt de vloek in werking. Ze stapt in een boot en vaart de rivier af en sterft. De vloek is uitgekomen.

Dit schilderij is het bekendste werk van Waterhouse, gebaseerd op het gedicht van Tennyson over the Lady of Shalott.
Waterhouse heeft dit schilderij geschilderd in 1888.

Circe (8 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Circe

Circe is woedend, omdat de zeegod Glaucus weigert om zijn geliefde Scylla te verlaten. Daarom giet zij een dodelijk vergif in de poel waarin Scylla vaak gaat baden. Scylla waadt tot haar middel in het vergiftigde water, waardoor haar onderlichaam verandert in blaffende honden.

Waterhouse heeft ook een passage met Circe en Odysseus geschilderd, waarin zij hem een beker met gif aanbiedt. Dit is een iets bekender verhaal met Circe. Ben je benieuwd naar zijn schilderij? Link!
Circe Invidiosa heeft Waterhouse in 1892 geschilderd.

Psyche (129 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Psyche

Psyche is gedoemd om te trouwen met een afschrikwekkend monster en is weggevoerd door Zephyros, de god van de westenwind. Wanneer zij ontwaakt, bevindt zij zich bij de ingang van het domein van Cupido, dit beseft ze alleen nog niet, en ze duwt de deur open. Psyche opent de deur
Aan het einde van het verhaal heeft zij de opdracht gekregen om naar de onderwereld te reizen en met een gouden kistje dat door Persephone is gevuld met een geheim tovermiddel voor eeuwige schoonheid. Het is haar verboden om het kistje te openen, maar ze kan de verleiding niet weerstaan.
Zij valt in een hele diepe slaap en Cupido redt haar.

Dit schilderij en die van die link zijn beide geschilderd in 1903

Medea (7 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Medea

Medea is een wijze tovenares en Circes nichtje. Net als Circe geeft zij reizigers wijze raadt aan de man die zij haar gunsten schenkt. Zij mengt een drankje voor Jason, de leider van de Argonauten die het gulden vlies komt terug halen uit Colchis, het rijk van Medea's vader. Het middel zal hem bescherming bieden tegen vuurspuwende stieren en het aan het aarde ontsproten leger, die hij beide moet verslaan in zijn zoektocht.
In andere westerse kunst wordt zij vaak afgebeeld als moordenares die op schokkende wijze haar kinderen ombrengt uit wraak voor Jasons ontrouw.

Dit schilderij komt uit 1907

Isolde (48 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Isolde

Tristan raakt gewond en hij wordt genezen door Isolde, de dochter van de koning van Ierland. Als hij thuis komt vertelt hij zijn oom, koning Mark, hoe mooi Isolde is. Koning Mark wilt met haar trouwen en Tristan moet haar gaan halen. Tijdens de bootreis drinken ze per ongeluk beiden van een liefdesdrank en worden hopeloos verliefd op elkaar. Ondanks hun liefde, doet Isolde haar plicht en trouwt met koning Mark. De geliefden zetten hun verhouding in geheim voort, maar na een tijdje komt de koning er achter en Tristan vlucht en keert terug naar zijn geboorteland Bretagne. Als hij daar gewond raakt, wil hij Isolde laten overkomen om hem te laten genezen. Het schip zal een witte vlag varen als ze aan boord is en een zwarte als ze niet aan boord is. Tristans vrouw is jaloers en zegt hem dat de vlag zwart is. Tristan sterft uit wanhoop en verlangen. Als Isolde eenmaal is aangekomen, is zo bedroefd over de dood van haar ware liefde dat zij ook het leven laat.

Het schilderij laat het moment zien dat ze beide van de toverdrank drinken.
Dit is gemaakt in 1916

Statistieken

Statistieken

Reageer (39)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?