Mythische vrouwen ~ Op wie lijk jij? (Deel 2)

Er waren een heleboel positieve reacties op deel 1 en sommigen vroegen om een vervolg, dus hier is hij dan: deel 2! Veel plezier (:
Doe deze quiz om er achter te komen op welke mythische vrouw jij het meeste lijkt~!

Mogelijke uitkomsten:
- Mariana
- Ariadne
- Ophelia
- Daphne
- Echo
- Cecilia



Deel 1

Mogelijke uitkomsten

Mariana (46 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Mariana

And, rising, from her bosom drew
Old letters, breathing of her worth,
For "Love", they said, "must needs be true,
To what is loveliest upon earth."
An image seem'd to pass the door,
To look at her with slight, and say,
"But now thy beauty flows away,
So be alone for evermore."
"O cruel heart," she changed her tone,
"And cruel love, whose end is scorn,
Is this the end to be left alone,
To live forgotten, and die forlorn?"


Dit is een fragment uit het gedicht 'Mariana in the South' van Tennyson, 1842

Dit schilderij heeft Waterhouse in 1897 gemaakt

Ariadne (95 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Ariadne

Eens weigerde Minos om een stier te offeren aan Poseidon zoals hij had beloofd.
Minos' straf was dat zijn echtgenote, Pasiphae, zou bevallen van een monsterlijke stier-man; de Minotaurus. Om de Minotaurus een plek te geven om te 'wonen' gaf Minos Daedalus de opdracht om een enorm labyrint te bouwen. Maar het monster moest ook gevoed worden, dus eens per jaar werden er 7 Atheense meisjes en 7 Atheense jongens opgeofferd voor de Minotaurus, totdat een jongen genaamd Theseus het labyrint werd ingestuurd. Met hulp van Minos' dochter Ariadne, die hem een wollen draad gaf om de uitgang weer terug te vinden, doodde hij de Minotaurus en vond de uitgang.

Waterhouse heeft Ariadne in 1989 geschilderd.

Ophelia (19 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Ophelia

Ophelia was verliefd op Hamlet, maar haar vader twijfelde of hij wel eervol was, omdat zij was opgevoed om te gehoorzamen en omdat ze trouw was aan haar vader, kon ze alleen maar accepteren dat hij de waarheid sprak over Hamlet. Zij mocht hem nooit meer zien. Door haar vader te gehoorzamen en zonder te luisteren naar haar hart heeft ze haar kans op liefde vernietigd, ondanks de vele liefdesbrieven die zij van Hamlet ontving.
Gekweld door een mix van liefde en haat voor Hamlet probeerde ze naar de schoonheid van hangende bloemen te reiken, terwijl ze in een boom boven het water zit. Ze verliest haar evenwicht en verdrinkt.

Dit schilderij is geschilderd in 1894

Daphne (7 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Daphne

What have you to do with warlike weapons? Leave them for hands worthy of them. Behold the conquest I have won by means of them over the vast serpent who stretched his poisonous body over acres of the plain! Be content with your torch, child, and kindle up your flames, as you call them, where you will, but presume not to meddle with my weapons.

Sprak de machtige god Apollo tegen Cupido. Omdat Cupido niet van deze belediging gediend was nam hij twee pijlen, een gouden en een loden. Hij schoot de loden pijl in het lichaam van Daphne en de gouden, die staat voor oneindig veel liefde, in het hart van Apollo. Hij was nu gevangen in oneindige liefde voor Daphne, maar zij moest níets van hem hebben. Ze bleef van hem wegvluchten en Apollo bleef haar volgen.
Uit wanhoop vroeg Daphne haar vader om een gunst.
Help me, Peneus! Open the earth to enclose me, or change my form, which has brought me into this danger! Let me be free of this man from this moment forward!

Haar huid veranderde in bast, haar haren in bladeren en haar armen in takken, ze stopte met rennen toen haar voeten zich de grond in wortelden.
Apollo zorgde er voor dat haar nooit iets zou gebeuren, beschermde haar en beloofde dat haar takken zouden dienen als kronen en dat zij altijd van hem zou zijn, totdat ze haar groen zou verliezen.
Nu nog steeds heeft Daphne nooit haar groen verloren.

Geschilderd in 1908

Echo (34 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op Echo

Echo was een beeldschone, maar praatgrage nimf. De werd door Hera gestraft, omdat ze haar aan de praat moest houden zodat Hera haar man Zeus niet zou betrappen op vreemdgaan met andere nimfen. Echo werd haar woorden ontnomen en kon enkel napraten. Op een dag zag zij Narcissus, een mooie jongen die al vele vrouwen had afgewezen en werd op slag verliefd. Ze volgde hem waar hij ook ging.
Op een dag raakte Narcissus zijn metgezellen kwijt tijdens een jacht, daarom sprak hij; 'Is daar iemand aanwezig?' en Echo antwoorde met 'Aanwezig', daarna vroeg Narcissus de stem 'Laten we samenkomen.' 'Samenkomen' en Echo rende naar hem toe om hem in haar armen te sluiten. Daar schrok hij van en vertelde haar dat ze weg moest blijven. Helemaal verscheurd door verdriet trok zij zich terug in grotten. Geleidelijk aan vervaagde ze tot haar fysieke vorm verdwenen was en enkel haar stem nog overbleef. Met haar stem is ze nog steeds klaar om op elk moment te antwoorden. Tijdens een wandeling in de bergen is Echo nooit veraf, altijd klaar om het laatste woord te hebben.

Schilderij is geschilderd in 1903

Cecilia (13 x uitgekomen)

Jij lijkt het meest op de heilige Cecilia

Cecilia moest op jonge leeftijd een man huwen. Zij vertelde hem dat zij vergezeld werd door twee engelen, maar dat zij hen alleen kon zien, als ze maagd zou blijven. Hier ging haar man mee akkoord en liet zich dopen. Even later vond hij Cecilia biddend in een kapel vergezeld door een engel. De engel zette hen beide een kroon op hun hoofd. Toen Cecilia's man dit aan zijn broer vertelde, liet hij zich ook meteen dopen.

De twee broers begroeven gemartelden op een juiste manier, maar werden hiervoor opgepakt en gemarteld voor hun geloof. Cecilia begroef hen bij haar villa en ook zij werd daarvoor gearresteerd. Zij moest als straf offeren aan de verkeerde goden en weigerde dat. Zij werd op haar beurt tot de dood gemarteld.

Geschilderd in 1895

Statistieken

Statistieken

Reageer (19)

  • Iritepiet1

    Ariadne!

    Cool!

    9 jaar geleden
  • Shanx_x

    Mariana

    9 jaar geleden
  • Pepperdog

    Ik ben Ophelia

    9 jaar geleden
  • Oikia

    Cecilia!

    9 jaar geleden
  • niniwa1

    Ariadne! Ik ben dol op die tekst, we hebben hem vorig jaar nog gelezen in Latijn! x

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?