Welk gerecht uit de Belgische keuken moet jij eens proberen?

De Belgische keuken is een heel gevarieerde keuken waar bij voorkeur veel gebruik gemaakt wordt van regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Dat zorgt ervoor dat er veel regionale verschillen in onze nationale keuken zijn. Zo maken ze aan de kust veel gebruik van de voorhanden mosselen en vis, terwijl ze in de Ardennen kunstenaars zijn met wild.


Vandaag staan er alleen maar lekkere gerechten op het menu!

Mogelijke uitkomsten

Frietjes! (47 x uitgekomen)

De enige echte frietjes komen van België. Je maakt het helemaal af door het te serveren in een puntzakje. Frietjes smaken enorm goed bij een goed stuk vlees zoals een biefstuk, maar ook met gerechten zoals vide of stoofvlees. Ben je daar niet zo voor? Dan is de oplossing voor jou een frituurvleesje zoals een frikandel, een boulette,…
Leuk weetje: in het Engels heten onze frietjes ‘French fries’. Dat komt niet doordat men denkt dat Frankrijk het frietenland is, maar omdat de Amerikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst frieten hebben geproefd. Omdat de Amerikanen niet met het Vlaams gepeupel aten, maar met de Franstalige hogere rangen, gaven ze de naam French fries aan onze frieten omdat ze met Franstalige Belgen aan tafel zaten.

Een Luikse wafel (29 x uitgekomen)

De Luikse wafel is mogelijk een van de bekendste suikerwafels en vindt zijn oorsprong in de gelijknamige stade Luik. De Luikse wafel wordt soms verward met de Brusselse wafel, maar niets is minder waar! De Brusselse wafel is lichter, heeft een rechthoekige vorm en heeft nog een extra zoete toets nodig, terwijl de Luikse wafel over het algemeen zwaarder is, een ovale vorm heeft en door zijn suikerkristallen geen extra zoete toets meer nodig heeft. Dit is echt iets voor de zoete lekkerbek!

Een mattentaart (22 x uitgekomen)

De Geraardbergse mattentaart is een Vlaams streekproduct met een label van beschermde geografische aanduiding. Dit beschermd goed is een heerlijk taartje dat zijn naam te danken heeft aan het belangrijkste ingrediënt van het taartje: mat. Mat is een mengsel van volle melk en karnemelk. De overige ingrediënten zijn eieren en amandelen gehuld in een bodem en bovenkant van bladerdeeg. De mattentaart vind je voornamelijk in de streek van Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen) waar ze tijdens de middeleeuwen al in de hoeves maakten.

Waterzooi (49 x uitgekomen)

Waterzooi is een typisch Gents recept gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het lijkt op een soort van goed gevulde soep. De naam is afgeleid van zode/zieden, wat kooksel, vooral van vis, betekent. Tegenwoordig wordt in plaats van vis, kip gebruikt als ingrediënt. Wanneer je nog eens in Gent vertoeft, moet je zeker de Gentse waterzooi eens proberen!

Een worstenbroodje (26 x uitgekomen)

Worstenbrood is een broodje van bladerdeeg waarin 1 of 2 worsten van gehakt en verwarm je doorgaans in de oven op na het te kopen bij een bakker of slager. Een variatie hierop is de curryrol, waar de gehaktworsten vervangen worden door een curryworst (frikandel). Worstenbrood wordt traditioneel gegeten op Verloren maandag. In de provincie Antwerpen wordt dit doorgaans gecombineerd met appelbollen. Ondanks de grote piek op en rond verloren maandag zijn er een heleboel bakkers en slagers die dit heerlijk gerechtje ook door het jaar heen serveren.

Statistieken

Statistieken

Reageer (9)

  • Osha

    Een Luikse wafel :Y)

    7 jaar geleden
  • Shad0wFeevke

    een luikse wafel :)

    9 jaar geleden
  • Pipeloentje

    Mattentaart... uhm oke :)

    9 jaar geleden
  • SweetbieberS

    worste broodje

    9 jaar geleden
  • Bordelique

    Frituurvleesjes, haha! Ik heb me ooit afgevraagd hoe je uitlegt wat een frituur/ een frituurvleesje is aan toerist, of iemand die geen Nederlands spreekt. Niet het gemakkelijkste geloof ik ^^

    Ik had Gentse waterzooi.

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?