Op welke filosoof lijk jij?

Hey lieve lezers,

ik zit net als de meeste van jullie nog gewoon op school en aangezien dit mijn laatste jaar is, moet ik een profielwerkstuk inleveren.
Omdat filosofie mijn lievelingsvak is, heb ik dit vak gekozen en het onderwerp is geworden 'Wat is geluk?'

Een vraag, waar je misschien wel eens over na hebt gedacht of misschien nog wel helemaal nooit. Ik ben erg benieuwd hoe jullie over geluk denken en eigenlijk ook welke filosoof met zijn theorie het populairste is.

Je zou me heel erg helpen door deze vragen in te vullen. Geen een antwoord is fout en je hoeft helemaal geen kennis te hebben over filosofie!

Natuurlijk bespreek ik niet elke filosoof in mijn PWS dus het zou kunnen dat je niet bij een filosoof uit komt, maar bij een ?. Dit is echter geen probleem. Het betekent gewoon dat je niet hetzelfde over geluk denkt als de filosofen die ik behandel (:

Maar goed,

Doe de test om erachter te komen welke filosoof hetzelfde denkt over geluk als jij!

Mogelijke uitkomsten

Aristoteles (165 x uitgekomen)

Jij denkt (gedeeltelijk) hetzelfde over geluk als de Klassieke geleerde Aristoteles!

Aristoteles zag geluk als een einddoel van ieder mens zijn leven. Het was iets waar iedereen uiteindelijk naar streefde : om gelukkig te worden en te zijn.

Hoe je dit bereikte? Doe jezelf optimaal te verwerkelijken. Een beetje moeilijke woorden misschien, maar het is best begrijpelijk. Het betekent namelijk dat je alles uit jezelf moet halen en een zo goed mogelijk mens moet proberen te zijn. Alleen zo zal je gelukkig worden.

Een heel mooi doel dus!

Sřren Kierkegaard (100 x uitgekomen)

Jij denkt (gedeeltelijk) hetzelfde over geluk als Kierkegaard!

Geluk is voor Kierkegaard door te leven in het nu. Het is misschien alleen wel iets makkelijker gezegd dan gedaan, want 'nu' duurt natuurlijk maar heel erg kort. Als ik denk aan 'nu' is het namelijk al voorbij. 'Nu' is zelfs zo kort dat je niet eens iets kunt doen in 'nu', je kan enkel kiezen.

Het is dus een moeilijke opgave, maar alleen zo kan je volgens Kierkegaard gelukkig zijn!

De Stoa (46 x uitgekomen)

Jij denkt (gedeeltelijk) hetzelfde over geluk als de Stoa.

De Stoa is geen persoon, maar eens school! En nee, niet zo'n school als waar wij nu naar toe gaan, maar een school die je leerde om om te gaan met het leven en hoe je gelukkig kon worden.

De Stoa ging er van uit dat heel veel dingen in het leven al bepaald zijn. Noem het het lot, een God of karma, maar er zijn heel veel dingen waar jij helemaal geen invloed op uit oefent en daarom is het dus erg dom om je om deze zaken druk te maken! Je kan het namelijk toch niet veranderen.

De Stoa ging er dan dus ook vanuit dat je alleen gelukkig kon worden door in te stemmen met het lot. En nee, niet zo van: als het dan per se moet... Maar je moet het echt willen. Je moet leren willen wat het lot voor jou heeft uitgestippeld.

Opnieuw is dit erg makkelijk gezegd dan gedaan, maar het is wel een heel mooi ideaal!

Thomas van Aquino (69 x uitgekomen)

Jij denkt (gedeeltelijk) hetzelfde over geluk als Thomas van Aquino!

T. v. Aquino zag zijn voorganger Aristoteles als zijn grote voorbeeld en was het daarom ook helemaal eens dat je moest streven om een goed mens te zijn. Maar er was iets dat hij miste in de theorie van Aristoteles, namelijk het antwoord dat de vraag beantwoorde: waarom is de wereld goed? Waarom zou ik goed moeten zijn?

T.v. Aquino vond dit antwoord in het bestaan van God. Het is God's wil dat we gelukkig worden en dat de wereld een goede plek is.

Misschien ben jij wel helemaal niet gelovig of denk jij dat God jou niet gelukkig maakt, maar lijk jij vooral op deze filosoof door iets anders.

Thomas vond namelijk de deugden hoop, geloof en liefde het aller belangrijkste dat er was en hij meende dan ook dat men door deze deugden na te leven gelukkig zou worden.

Hoop, geloof en liefde, mooier kan het inderdaad bijna niet zijn!

Het utilisme; Jeremy Bentham (171 x uitgekomen)

Jij denkt (gedeeltelijk) hetzelfde over geluk als een utilist, bijvoorbeeld iemand als Jeremy Bentham!

Het utilisme gaat er van uit dat geluk komt uit zo min mogelijk pijn en zoveel mogelijk plezier. Volkomen gelukkig zijn kan dus nooit, want je stoot altijd wel een keertje je teen of wordt je hart gebroken door een stom ex-vriendje.

Daarom moet je kijken bij iedere keuze wat het meeste nut oplevert. En nee, niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen die er voor- of nadelen van ondervindt. Alleen zo kan jij en kunnen andere mensen gelukkig worden.

Geluk is in deze theorie dus zeker niet iets egoïstisch, omdat je altijd bezig bent met andere mensen, dieren en de omstandigheden!

? (194 x uitgekomen)

Jij denkt (gedeeltelijk) hetzelfde over geluk als...

sorry, maar jij denkt anders over geluk dan de filosofen die ik in mijn PWS bespreek,
Dat betekent helemaal niet dat je uitzonderlijk bent!
Bijna iedere filosoof heeft wel iets over geluk vertelt en het is dus onmogelijk om ze allemaal te bespreken!

Daarbij denkt iedereen anders over geluk en er is geen antwoord die ooit precies zal beschrijven wat geluk is,

Statistieken

Statistieken

Reageer (24)

  • Marisha

    Het utilisme; Jeremy Bentham
    De omschrijving klopt wel.

    7 jaar geleden
  • filosofie

    Søren Kierkegaard

    7 jaar geleden
  • 1954

    Jeremy Bentham (:

    9 jaar geleden
  • Hauntme

    Søren Kiergegaard.

    9 jaar geleden
  • Emmert

    ?
    Zelf denk ik dat geluk relatief is en steeds anders geïnterpreteerd worden.
    Zo kan je geluk hebben als je geld op straat vind, maar gelukkig zijn als je een tentamen haalt.
    Voor iedereen betekend geluk ook iets anders. sommige mensen zoeken geluk in de materialistische wereld terwijl andere juist het geluk in zichzelf zoeken.

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?