Welke invloedrijke vrouw uit de geschiedenis ben jij?

Hallo! Ik ben Eva, geschiedenis enthousiast met een missie. :D

In onze geschiedenis kennen we verschillende geweldige vrouwen
die we veel te weinig in de les zien.
Ik zou wel 1000 vrouwen kunnen hebben gekozen,
maar ik heb ze ingekort tot een lijstje van 10 monarchen.
Van persoonlijkheid tot hoe je zou regeren,
welke vrouw past het meest bij jou? (rijmt hehe)

Enjoy!(flower)

Mogelijke uitkomsten

Catharina de Grote (15 x uitgekomen)

Catharina de Grote begon eigenlijk als een vrij onbenullig prinsesje toen ze voor het eerst aankwam in Sint-Petersburg. Ze was van Duitse afkomst en stond niet erg hoog in de adellijke rangen. Desondanks trouwde ze met Peter III, tsaar van Rusland op het einde van de 18e eeuw. Ze bleek een enorm talent te hebben voor diplomatiek en regeren, in tegenstelling tot Peter III. Uiteindelijk pleegde ze een staatsgreep op haar eigen echtgenoot en kroonde zichzelf tot tsarina. Hij stierf kort daarna een verdachte dood (men vermoedt dat zij het complot stichtte om hem te vergiftigen.) De periode van haar bewind wordt de Russische Gouden Eeuw genoemd.

Ze staat bekend voor haar waslijst aan jonge minnaars. Ook was ze een grote kunstliefhebber; tijdens haar leven heeft ze 4000 schilderijen gekocht. Ze correspondeerde veel met verlichte filosofen en noemde zichzelf een verlicht absolutistisch heerser, maar ze paste de principes nooit toe. Zo bleven lijfeigenen nog altijd volledig afhankelijk van hun bezitter.

Nefertiti (5 x uitgekomen)

Nefertiti regeerde aan de zijde van haar man Achnaton over het rijk van Egypte aan het begin van het Nieuwe Rijk (14e eeuw voor Christus). Haar naam betekent letterlijk "de mooie is gekomen" en ze speelde een belangrijke rol zowel in het politieke als religieuze leven van Achnaton. Ze werd vooral symbolisch betrokken in zijn macht. Zo werd ze meermaals afgebeeld bij handelingen die normaal gezien voor de farao voorbehouden zijn.

Volgens bronnen was er sprake van echte liefde tussen Nefertiti en Achnaton. Zo zijn er verscheidene liefdesverklaringen gevonden als bewijs. Wat vaststaat is dat Nefertiti altijd achter haar man stond.


Wu Zetian (0 x uitgekomen)

Wu Zetian was afkomstig uit een rijke familie en was oorspronkelijk de concubine van de Chinese keizer. Uiteindelijk trouwde ze met diens zoon en kwam zo een stapje dichter in de buurt van heerschappij. Na de dood van de vorige leider zorgde ze ervoor dat haar jongste zoon op de troon kwam. Haar zoontje was vrij zwak, waardoor zij de touwtjes van het Chinese rijk in handen had. Daarmee werd zij de eerste vrouwelijke keizer in de geschiedenis van China.

Ze stond bekend als daadkrachtige en intelligente vrouw en zorgde voor veel bekijks toen ze op 65 jarige leeftijd de troon besteeg. Ze was een uitzonderlijk mooie vrouw op die leeftijd omdat ze veel belang hechtte aan huidverzorging. Haar ritueel om haar huid mooi te houden hield in dat ze parelpoeder op at en ook op haar gezicht smeerde.

Hatsjepsoet (8 x uitgekomen)

Hatsjepsoet is zowel vrouw van een farao als zelf farao van de 18e dynastie geweest van Egypte. Zo was ze dus een van de zeldzame vrouwelijke faraos. Haar naam betekende letterlijk "eerste onder alle vrouwen". Ze heeft ongeveer 22 jaar geregeerd, wat langer is dan eender welke vrouwelijke farao. Haar positie was , dankzij voorspoed in het land en verscheidene talentvolle medewerkers, erg stevig. Zo herstelde ze de internationale handelsbetrekkingen die verloren waren gegaan in de strijd tegen de Hyksos. Verder was ze erg bedreven in propaganda, dat gesteund werd door de hogepriesters in Thebe.

Hatsjepsoet staat bekend vanwege haar heel androgyn gedrag. Ze liet zich vaak mannelijk afbeelden en in oude teksten gebruikt men zowel hij als zij. Op diverse plaatsen is ze afgebeeld met een mannelijk bovenlichaam en een ceremoniële baard. Er wordt beweerd dat haar opvolger (haar stiefzoon) het zo een schande voor zijn familie vond, dat hij al haar inscripties professioneel liet wegbeitelen zodat het leek alsof ze nooit had bestaan.

Cleopatra (0 x uitgekomen)

Cleopatra was koningin van het oude Egypte, het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie en daarmee de laatste Hellenistische heerseres van Egypte. Cleopatra overleefde een staatsgreep uitgedokterd door de hovelingen van haar oudste broer en ging vervolgens een verhouding aan met Julius Caesar, die haar greep op de troon verstevigde. Ze ging later in haar leven ook nog een tweede huwelijk aan met een Romeinse keizer, Marcus Antonius. Alles bij elkaar had Cleopatra 4 kinderen, 1 bij Caesar en 3 bij Antonius. Haar (verstands)huwelijken met haar 2 broers leverden geen kinderen op.

Hoewel ze Grieks van taal en cultuur was, wordt Cleopatra beschouwd als het eerste lid van haar familie dat tijdens hun 300-jarig bewind in Egypte de Egyptische taal geleerd heeft.

Livia Drusilla (2 x uitgekomen)

Livia Drusilla was de vrouw van keizer Augustus en de machtigste vrouw onder het principaat. Ze trad verscheidene keren op als regent en trouwe adviseur van Augustus. Zij was een centrale figuur in de Julisch-Claudische dynastie en was de first lady van het Imperium Romanum. Ze had bovendien een grote politieke invloed, wat zéér ongewoon was voor een Romeinse matrona. Zoals haar echtgenoot Augustus een rolmodel werd voor de latere keizers, zou zij dat worden voor de keizerinnen.

Ze wordt beschreven als een trotse en koninklijke vrouw, trouw aan haar imperiale echtgenoot, voor wie zij een waardige partner was, altijd even evenwichtig en waardig. Ze werd door haar volk vergoddelijkt: ze ontving een door olifanten getrokken strijdwagen om haar beeld naar alle publieke spelen te vervoeren. Een standbeeld van haar werd opgesteld in de tempel van Augustus samen met die van haar echtgenoten, er werden paardenrennen ter ere van haar gehouden en vrouwen moesten haar vernoemen in hun eden.

Er was echter nog een andere kant aan Livia. Ze zou een complotterend brein geweest zijn en tot aan haar dood het brein achter verscheidene moorden en schandalen. Zo zou ze opdracht gegeven hebben een hele reeks jongens te vermoorden die meer recht op de troon zouden hebben dan haar zoon Tiberius.

Queen Victoria (2 x uitgekomen)

Haar regeerperiode staat zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten bekend als het Victoriaans tijdperk (the Victorian era). Hoewel Victoria de troon besteeg op een moment dat het Verenigd Koninkrijk al een constitutionele monarchie was, waar de koning(in) zeer weinig politieke bevoegdheden had en zijn/haar invloed alleen kon uitoefenen via de premier groeide zij (nog geen 1,50 meter lang) uit tot een zeer belangrijke symbolische figuur van haar tijd. Tijdens het Victoriaanse tijdperk kwam de industriële revolutie op een hoogtepunt. Victoria's regeerperiode werd gekenmerkt door een grote uitbreiding van het Britse Rijk; tijdens deze periode bereikte het zijn hoogtepunt, onder haar regering was het Britse Rijk het grootste rijk uit de geschiedenis. Ze regeerde over gebieden in alle werelddelen.

Ze kreeg samen met haar man, Albert, negen kinderen en arrangeerde hun huwelijken. Haar kinderen en kleinkinderen gingen huwelijken aan die bijna alle Europese vorstenhuizen aan elkaar verbonden, ze kreeg daardoor de bijnaam the grandmother of Europe. Verder was ze enorm toegewijd aan haar echtgenoot. Na zijn overleden droeg ze de rest van haar leven alleen maar rouwkledij.

Maria Theresia van Oostenrijk (10 x uitgekomen)

Maria Theresia gold als een van de meest invloedrijke en verlichte monarchen van het absolutistische tijdperk. Sinds 12 februari 1736 was Maria Theresia getrouwd met Frans I Stefan, hertog van Lotharingen, met wie ze zestien kinderen kreeg. Maria Theresia's vader had aangenomen dat zij het besturen van het land zou overlaten aan haar man, en had haar daarom niets geleerd over het besturen van een rijk. Daardoor werd ze gedwongen alles zelf te leren. De toewijding aan haar man was zo groot dat ze zich vanaf zijn dood tot haar eigen dood, 15 jaar later, enkel nog in rouwkleding hulde. Volgens de overlevering was hun huwelijk er een van liefde en toewijding. Ze begon zich ook meer toe te leggen op het behouden van de vrede dan op het heroveren van Silezië, waarbij ze ervoor zorgde dat haar dochters strategisch werden uitgehuwelijkt.

Maria Theresia stierf in 1780 en was de enige regerende vrouw in de 650 jaar lange Habsburg-dynastie. Ze verdubbelde de omvang van haar leger, reorganiseerde de belastingen, zodat het leger en de regering een stabiel jaarlijks inkomen zouden hebben, en centraliseerde de regering. Deze hervormingen kwamen de economie ten goede. Maria Theresia richtte de hoogste rechtbank in voor het land, die ermee belast was het rechtssysteem van de Habsburgse Monarchie te waarborgen. Daarnaast zorgde ze er met de wet Constitutio Criminalis Theresiana voor dat er één geldig strafrecht in Oostenrijk ontstond. Een van de belangrijkste veranderingen was waarschijnlijk de invoering van de schoolplicht.

Elizabeth I van Engeland (4 x uitgekomen)

Elizabeths bijnaam was de maagdelijke koningin (Maiden Queen of Virgin Queen). Zij regeerde in een tijd dat Engeland verdeeld was tussen katholieken en het opkomende protestantisme. Elizabeth droeg aanzienlijk bij aan de zaak van het protestantisme. Tijdens Elizabeths bewind werd het Engelse nationale bewustzijn versterkt, mede door de godsdienstoorlogen. Tot de dag van vandaag werkt dit door in de eis dat het Engelse staatshoofd niet katholiek mag zijn en niet mag trouwen met een katholiek.

Voor regerende vorsten was het verwekken van een troonopvolger gewoonlijk een dure plicht; Elizabeth versterkte echter haar positie door juist niet te trouwen en een maagdelijkheidscultus rond haar persoon op te bouwen. Elizabeth beschikte over niet te ontkennen intellectuele kwaliteiten, politiek vernuft en gevoel voor publiciteit. Zij wordt beschouwd als een van de grootste staatshoofden aller tijden. Ze stond bekend als ijdel - al in 1563 trachtte zij bij koninklijke proclamatie te bepalen wat voor portretten van haar verspreid mochten worden.

Elisabeth van Beieren (Sissi) (29 x uitgekomen)

Sissi was keizerin van Oostenrijk. Oorspronkelijk was het haar zus die met de keizer (Frans-jozef) zou trouwen, maar deze werd ongelooflijk verliefd op Elisabeth. Elisabeth had van het begin af aan moeite zich aan de strenge Habsburgse hofetiquette te onderwerpen met name omdat ze in haar vrijheid werd beperkt. Zo bleef ze een buitenstaander. Omdat Elisabeth meestal op reis was om het Weense hof te ontduiken, wist ze weinig tot niks van de manier waarop haar enige zoon werd behandeld, maar toen ze hier wél van hoorde schreef ze onmiddellijk naar haar man om hem te dwingen de manier van opvoeden te wijzigen. Uiteindelijk geeft de keizer toe en de militaire opvoeding wordt vervangen door een vriendelijkere opvoeding. Rudolf zou zijn moeder hier altijd dankbaar voor blijven. Elisabeth begon zich naarmate ze ouder werd steeds vreemder te gedragen, bijvoorbeeld door het verbergen van haar gezicht voor de buitenwereld. In haar leven heeft ze aan anorexia en depressie geleden en mogelijks ook waanzin. Elisabeth zag het als haar taak om Hongarije en Oostenrijk weer tot elkaar te brengen.

De Griekse klassieke oudheid oefende een grote aantrekkingskracht op haar uit. Ze leerde zelfs Nieuwgrieks en was deze taal op een gegeven moment zo machtig dat ze een vertaling maakte van een novelle van een andere favoriete Duitse schrijver

Statistieken

Statistieken

Reageer (3)

  • Feinics

    Wat een ontzettend leuke quiz!

    5 jaar geleden
  • Ons

    Écht een hele goede quiz!

    5 jaar geleden
  • RickmanLover

    Hatsjepsoet! Leuke quiz :')

    5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?