• Instagram mag jouw foto's voortaan verkopen
    Het sociale fotonetwerk Instagram voert enkele omstreden wijzigingen door aan zijn gebruiksvoorwaarden. Volgens de nieuwe regels mag Instagram voortaan de foto's van zijn gebruikers verkopen, zonder hen daarvoor een compensatie te geven.
    Het is de eerste grote wijziging aan de gebruiksvoorwaarden die Instagram doet sinds het werd overgenomen door Facebook, en het is meteen een aanpassing die heel wat wenkbrauwen doet fronsen. Gebruikers behouden de rechten op de foto's die ze op Instagram posten, maar het sociale fotonetwerk mag foto's wel doorverkopen, zonder daarvoor iemand te moeten betalen.
    Zo zou bijvoorbeeld die leuke vakantiefoto die je maakt aan het zwembad van een luxehotel kort daarna kunnen opduiken in een reclamefolder voor datzelfde hotel, zonder dat je daar weet van hebt. Instagram specifieert immers niet dat het commercieel gebruik van foto's binnen het eigen sociale netwerk moet blijven.

    Zonder compensatie
    Onder de hoofding 'Rechten' van de vernieuwde juridische voorwaarden die vanaf 16 januari van kracht worden, staan twee nieuwe opmerkelijke passages.
    In een eerste artikel staat dat Instagram niet de eigenaar wordt van de foto's die je op het sociale netwerk zet, maar dat je hen wel automatisch een licentie geeft om al jouw materiaal te mogen gebruiken. Een licentie die bovendien 'sub-licensable' is, en dat betekent dat Instagram jouw foto's door iemand anders kan laten gebruiken, al dan niet in ruil voor een vergoeding.
    En als er nog verwarring zou zijn over de intenties van Instagram, wordt die opgehelderd in het daaropvolgende artikel van de overeenkomst: 'Onze dienst wordt in meer of mindere mate ondersteund door advertenties. Om ons te helpen bij het leveren van interessante (betalende of gesponsorde) inhoud, stem je er mee in dat een bedrijf ons kan betalen om jouw gebruikersnaam, jouw foto's en de acties die je onderneemt te gebruiken, zonder enige vorm van compensatie voor jou.'

    'Voor interpretatie vatbaar'
    Het is uiteraard niet duidelijk of Instagram-eigenaar Facebook van plan is om een lucratief handeltje op te zetten met de beelden van zijn vele miljoenen gebruikers.
    Bart Van den Brande, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht bij Sirius Legal, geeft Instagram het voordeel van de twijfel: 'In de nieuwe voorwaarden wordt nergens expliciet vermeld dat het om gebruik door externen buiten Instagram gaat, en dat maakt de tekst voor interpretatie vatbaar.'
    'Als ze echt van plan zouden zijn om beelden aan derden te verkopen, hadden ze dat wel duidelijker vermeld - of dat zou ik hen toch aangeraden hebben. Mocht Instagram mijn foto's plots doorverkopen, zou ik hen als gebruiker op basis van dit document alleszins durven aanvallen', besluit Van den Brande.

    Account opzeggen?
    Veel Instagram-gebruikers tonen zich in ieder geval bijzonder ontevreden met de nieuwe privacywijzigingen. Je Instagram-foto's op je computer bewaren en je account opzeggen is overigens snel gebeurd.



    Ik vind het in ieder geval maar niks.
    Typisch ook, Facebook koopt Instagram over en nu zoiets, bah.

    [ bericht aangepast op 18 dec 2012 - 23:03 ]

    Nu voelen er heel wat Hipsters zich slecht.


    Some people are so poor, that the only thing they have is money.

    Ach, waarom verbaasd me dit niet?


    I hope you drown in all the cum you fucking swallow, to get yourself to the top.

    Ik hoorde het op het nieuws.. En ik heb die voorwaarden gelezen en inderdaad staat er ook bij dat er 16 januari een verandering komt. Maar tot nu toe staat er dat foto's niet gebruikt kunnen worden of vrij gegeven aan derden.. En ik denk niet dat mensen mijn foto's interessant vinden voor een reclame :Y) mensen met fruit voor hun ogen en rekenmachine's? Nehh.


    I'm Ellie's & Mitshy's little secret. Rawr.

    NOOOOOO. Not my food pictures D:

    Raad eens.. Facebook zelf doet dit ook al een half jaar....
    Daarbij iedereen roept dat ze hun account gaan verwijderen, maar je foto's staan toch al op internet dus als ze willen kunnen ze er gewoon nog bij.


    ''yOu aLreaDy kNoW wHaT'S uP''

    Ik heb geen instagram :')


    Lindsay, forever in my heart † • Skaikru went Bughead

    Lamebrain schreef:
    Raad eens.. Facebook zelf doet dit ook al een half jaar....
    Daarbij iedereen roept dat ze hun account gaan verwijderen, maar je foto's staan toch al op internet dus als ze willen kunnen ze er gewoon nog bij.


    True. Ze kunnen bij iedere foto die je ooit geplaatst hebt. Maar daar word natuurlijk alleen naar gekeken wanneer het echt nodig is. Toch, ik denk wel even twee keer na voor dat ik iets plaats.
    Anyway, ik vind het wel raar dat ze die instagramfoto's zomaar mogen verkopen.


    You are beautiful, you are love.

    Waarom zou je hipsters op een reclamefolder willen? (cat)

    OT: Ach. Vrijdag komt dichterbij.


    (USER WAS BANNED FOR THIS POST)

    iSlytherin schreef:
    Ik heb geen instagram :')


    Birds born in a cage think flying is an illness.

    Bah.


    "It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart."

    jaimyhoi schreef:
    Ik hoorde het op het nieuws.. En ik heb die voorwaarden gelezen en inderdaad staat er ook bij dat er 16 januari een verandering komt. Maar tot nu toe staat er dat foto's niet gebruikt kunnen worden of vrij gegeven aan derden.. En ik denk niet dat mensen mijn foto's interessant vinden voor een reclame :Y) mensen met fruit voor hun ogen en rekenmachine's? Nehh.


    •*• Lululu •*•

    Ik heb geen instagram. ^^


    Mary had a little Lamb - Cold Shot - House is Rocking

    Dit is toch vreselijk, ook al posten sommige mensen allemaal onzinnige foto's met instagram, en vraag je je soms af of het wel zo slim is om sommige foto's te posten (als je andere mensen hun foto's ziet), het is toch heel erg dat een 'bedrijf' zomaar jou foto kan gebruiken voor een reclame o.i.d. zonder toestemming en daar dan ook nog eens winst mee kan maken. Er blijft weinig privacy over zo.


    Aan niets denken is ook denken.

    Ik vond instagram sowieso maar niks. Maar ja. Ik heb het niet dus ik heb er geen last van ^^


    26 - 02 - '16