Welke hond past bij jou?

Wil je een hond hebben, maar je kan niet kiezen?
Doe deze quiz, dan weet je welke hond het beste bij jou past(Y)

Mogelijke uitkomsten

SHAR-PEI (8 x uitgekomen)

Rasgroep: Dogachtigen

Aard : trouw, aanhankelijk, speels maar rustig

Gemiddelde levensduur : 13 jaar

Schouderhoogte : 40-51 cm

Gewicht : 15-20 kg

Vacht : kort en borstelig; zwart, rood, donker- en lichtbruin, crèmekleurige tinten

Aanleg : oorspronkelijk vechthond, nu gezelschapshond

Omgang met kinderen : uitstekend

Omgang met andere honden : redelijk

Leefruimte : liefst een huis met een tuin

Vachtverzorging : de diepe plooien regelmatig nazien op huidirritatie en reinigen

Standaard

Algemeen

Een kwadratisch gebouwde, compacte, actieve hond. Rustig en gelaten van karakter.

Hoofd

De schedel is vlak en breed, eerder groot in verhouding tot het lichaam. Weinig stop. Het voorhoofd en de wangen zijn met veel fijne rimpels bedekt. Deze rimpels lopen naar beneden uit in zware keelhuidplooien. De vang is matig lang, breed en stomp zonder merkbare versmalling. De neus is zwart, groot en breed. Nu en dan komen er crèmekleurige honden voor met een baksteenkleurige neusspiegel en lichtbruine honden met een zogenaamde leren neus. De zwarte neusspiegel moet echter worden bevoordeeld.

Gebit

De tanden zijn krachtig en regelmatig geplaatst. Schaargebit. De hoektanden zijn licht gekromd. De tong is blauwzwart, de lippen en mondholte zijn zwart, en het tandvlees moet bij voorkeur zwart zijn.

Oren

Klein. Tamelijk dik. Vormen een regelmatige driehoek met licht afgeronde punten. Tamelijk ver naar voren en boven de ogen aangezet. Ver uit elkaar geplaatst. De oren moeten zo dicht mogelijk tegen het hoofd aanliggen en zo klein mogelijk zijn. Bij veel honden bedekken de oorflappen nauwelijks de ooropening.

Ogen

Donker. Klein. Amandelvormig. Lichte ogen komen voor bij de crèmekleurige en lichtbruine honden. De diepliggende, kleine ogen geven samen met de rimpels de hond zijn typische, ernstige uitdrukking.

Lichaam

De krachtige, sterke hals is breed aangezet met zware vouwen en sterk ontwikkelde keelhuid. De schuin geplaatste schouders zijn goed gespierd. Brede en diepe borst. Korte rug. De ruglijn loopt achter de schoft licht af en weer op naar de hoog aangezette staart. Keelhuidrimpels en vouwen gaan op de romp in opvallende huidplooien over.
Schouderhoogte: ongeveer 40-51 cm. De reu is zwaarder dan de teef en meer kwadratisch. Goede individuele harmonie van de verhoudingen.

Benen

De rechte voorbenen zijn matig lang en hebben sterke botten. De achterbenen zijn krachtig en goed gespierd. Laag geplaatste sprongen. De achterbenen zijn steil tussen de lendenen en het spronggewricht.

Voeten

Matig groot. Compact. Doen krachtig aan. De tenen zijn goed gespreid en sterk gebogen.

Staart

Bij de aanzet dik en rond, daarna in een dunne spits uitlopend. De drie toegestane houdingen zijn hierna in volgorde van voorkeur beschreven.
Het meest gewenst is een zeer hoog aangezette staart die zijwaarts en sterk ineengekruld wordt gedragen. Bij veel honden is de staart zo sterk gekruld, dat hij er als een ring uitziet en zo klein is als een oude Chinese munt.
De tweede variant is een wat losser gekrulde staart.
Als derde mogelijkheid wordt de staart hoog over de rug gedragen, zonder deze te raken. Als de staart zo wordt gedragen, kan de hond wel vergenoegd en expressief kwispelstaarten. Bij alle drie varianten moet de staart zeer hoog op de lendenen zijn aangezet, waarbij de anaalstreek moet worden vrijgehouden.

Vacht

De vacht is een andere bijzonderheid van het ras. Het haar moet zeer kort en borstelig zijn, en ongewoon hard aanvoelen.

Kleur

Egaal zwart, rood; donkerbruin, lichtbruin en crèmekleuren, vaak met lichte aftekeningen. Het onderste gedeelte van de staart en de achterkant van de dijen zijn lichter van tint. De Shar-Pei mag geen witte aftekeningen en witte vlekken vertonen.

Bijzonderheden

Afkomst en bijzonderheden: de Shar-Pei is een origineel Chinees ras dat sedert eeuwen in de provincies van de zuidelijke kustgebieden van de Chinese Zee aanwezig is; als eigenlijke plaats van oorsprong geldt de stad Dah Let in de provincie Kwun Tong.
Fouten: gevlekte tong; staart horizontaal of de anaalstreek bedekkend gedragen; glad, glanzend of lang haar, geen ruwe of borstelige vacht; vang niet stomp genoeg.

LABRADOR RETRIEVER (10 x uitgekomen)

Rasgroep: Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers

Aard : meegaand, vriendelijk, werklustig, intelligent

Gemiddelde levensduur : 12 jaar

Schouderhoogte : reuen 56-57 cm, teven 54-56 cm

Gewicht : 30-35 kg

Vacht : kortharig; zwart, geel of leverchocoladekleurig

Aanleg : jachthond; gezelschapshond

Omgang met kinderen : uitstekend

Omgang met andere honden : erg goed

Leefruimte : moet veel bewegen, liefst buiten

Vachtverzorging : af en toe borstelen

Algemeen

De Labrador is sterk gebouwd, kort in de lendenen, en bijzonder actief. Hij is breed in de schedel, breed en diep in borst en ribben, breed en sterk in lendenen en achterhand. Deze toegewijde en zich gemakkelijk aanpassende hond is erg behendig. Hij beschikt over een buitengewoon goede neus, is zacht in de mond en kan een uitgesproken liefhebber van water worden genoemd. Hij is intelligent, levendig en gezeglijk. Hij heeft een sterke wil om zijn baas te behagen. Zijn vriendelijke karakter toont geen spoor van agressie of onaangepaste schuwheid.

Hoofd

Brede schedel met een duidelijke stop. Scherp besneden, zonder vlezige wangen. De kaken zijn middelmatig lang, krachtig, en lopen niet spits toe. De brede neus heeft goed ontwikkelde neusgaten.

Gebit

Kaken en gebit zijn sterk. Een volmaakt, regelmatig en compleet scharend gebit: de bovenste tanden vallen dus net over de onderste tanden heen, en staan recht in de kaak.

Oren

Niet groot of zwaar. Dicht tegen het hoofd aanliggend en vrij ver naar achteren geplaatst.

Ogen

Middelmatig groot, met een intelligente en vriendelijke uitdrukking. Bruin of hazelnootkleurig.

Lichaam

De nek is droog, sterk en krachtig, en geplaatst op goed liggende schouders. De schouders zijn lang en schuin liggend. De borstkas is van voldoende breedte en diepte, met goed gewelfde ribben. Horizontale bovenbelijning. De lendenen zijn breed, kort en sterk. Goed ontwikkelde achterhand, niet naar de staart aflopend.
Schouderhoogte: reuen 56-57 cm (22-22,5 inches), teven 54-56 cm (21,5 inches).

Benen

De voorbenen hebben krachtige beenderen. Zowel van voren als van opzij gezien staan ze recht van de elleboog tot de grond. De achterbenen hebben een goed gehoekte knie en laag geplaatste hakken. Koehakkigheid is absoluut ongewenst.

Voeten

Rond en compact. Goed gebogen tenen en goed ontwikkelde voetzolen.

Staart

Kenmerkend voor het ras. Erg dik bij de aanzet en toelopend naar de punt. Van middelmatige lengte, vrij van bevedering, maar rondom dik bekleed met een korte, dikke, dichte vacht. Daardoor ontstaat een ronde vorm, die wordt omschreven als 'otterstaart'. Mag vrolijk worden gedragen, maar niet over de rug krullen.

Vacht

Kenmerkend voor het ras. Kort, dicht, zonder golven of bevedering. Voelt vrij hard aan. Weerbestendige ondervacht.

Kleur

Geheel zwart, geel of lever-, chocoladekleurig. De gele kleur kan variëren van licht-roomkleurig tot vosrood. Een kleine witte vlek op de borst is toegestaan.

Bijzonderheden

Gangen vrij, voldoende bodem beslaand; recht en zuiver, zowel voor als achter.
Fouten: iedere afwijking van de hiervoor genoemde punten moet als fout worden aangemerkt, waarbij de beoordeling van de ernst van de fout in verhouding moet staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.
N.B. reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

PHARAOHOND (2 x uitgekomen)

Rasgroep: Windhonden

Aard : vriendelijk, onafhankelijk, rustig

Gemiddelde levensduur : 12 jaar

Schouderhoogte : reuen 56 cm teven 53 cm

Gewicht : ongeveer 18 kg voor reuen

Vacht : kort en glanzend haar, roodachtig van licht tot donker

Aanleg : hond voor de (verboden) lange jacht, gezelschapshond

Omgang met kinderen : zeer goed

Omgang met andere honden : tamelijk goed

Leefruimte :kalm in huis, maar heeft veel vrije beweging nodig

Vachtverzorging : geen

Algemeen

Middelmatig van grootte, met een edele houding en een strak getekend silhouet. Elegant maar toch krachtig. Zeer snel en licht gebouwd, met een gemakkelijk gangwerk en een attente uitdrukking. De Pharaohond is een oplettende, temperamentvolle jager. Verder is hij intelligent, vriendelijk, aanhankelijk en speels.

Hoofd

De schedel is lang, droog en goed belijnd. De snuit is iets langer dan de schedel en heeft slechts een geringe stop. De schedellijn verloopt parallel aan de snuit. Van opzij en van boven gezien toont het gehele hoofd de vorm van een wig of kegel. De snuit laat krachtige kaken met een sterk gebit zien. De neus is alleen vleeskleurig, in overeenstemming met de kleur van de vacht.

Gebit

Sterk. Schaargebit.

Oren

Matig hoog aangezet. Worden in actie rechtop gedragen. Ze zijn zeer beweeglijk, droog en groot, met een brede aanzet.

Ogen

Amberkleurig, in overeenstemming met de kleur van de vacht. Ovaal van vorm. Ze liggen niet te diep en vertonen een levendige en intelligente uitdrukking.

Lichaam

De hals is lang, droog, gespierd en licht gebogen. De halsbelijning is droog. De lange, krachtige schouders zijn goed naar achteren geplaatst. Het soepele lichaam heeft een bijna rechte bovenbelijning. Het kruis valt licht af tot aan de staartaanzet. De diepe borst reikt tot aan de ellebogen. De ribben zijn goed gewelfd. De buik is licht opgetrokken. Ideale schouderhoogte: reuen 56 cm, teven 53 cm.

Benen

De voorbenen zijn recht evenwijdig. De ellebogen liggen goed aan. De middenvoeten zijn krachtig. De achterhand is goed gespierd. Het kniegewricht is matig gebogen. De onderschenkel is goed ontwikkeld. Van achteren gezien staan de benen evenwijdig.


Voeten

Krachtig, met stevige en goed ontwikkelde tenen, naar niet buiten of naar binnen draaiend. De voetzolen zijn goed ontwikkeld. Wolfsklauwen mogen worden verwijderd.

Staart

Matig hoog geplaatst. Tamelijk dik bij de aanzet en (zoals bij een zweep) dun uitlopend. In rust reikt de staart tot aan het spronggewricht. In actie wordt hij hoog en gebogen gedragen. De staart mag niet tussen de benen worden gedragen. Een spiraalvormige staart is een fout.

Vacht

Kort en glanzend, varierend van een fijne en dichte tot een iets stevige structuur. Geen bevedering.

Kleur

Roodbruin, varierend van licht tot donker. De volgende witte aftekeningen zijn toegestaan: witte punt aan de staart is zeer gewenst, wit aan de borst (aangeduid als ster), wit aan de tenen, en een smalle, witte bles op het midden van het hoofd zijn geoorloofd, vlekken of ander wit dan hiervoor genoemd zijn ongewenst.

Bijzonderheden

Gangen : licht en vioeiend, het hoofd moet behoorlijk hoog worden gedragen en de hond moet zonder ogenschijnlijke moeite veel grond beslaan, de voor- en achterbenen dienen zich in het vlak van het lichaam te bewegen, elke neiging tot een zijwaartse beweging van de voeten of van steppend gangwerk is hoogst ongewenst.
Fouten : iedere afwijking van de hiervoor genoernde punten moet als een fout worden aangemerkt, de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

JAPANSE SPANIEL (9 x uitgekomen)

Rasgroep: Gezelschapshonden

Aard : vriendelijk, waardig en levendig

Gemiddelde levensduur : 12 jaar

Schouderhoogte : reuen 25 cm, teven iets kleiner

Gewicht : ongeveer 3 kg

Vacht : zwart met wit of rood met wit

Aanleg : gezelschapshond

Omgang met kinderen : zeer goed

Omgang met andere honden : zeer goed

Leefruimte : kan ook in een flat wonen

Vachtverzorging : regelmatig borstelen

Algemeen

Een elegante, charmante hond van klein formaat, voorzien van een overvloedige vacht. Hij heeft een brede en platte snuit. De hoogte van de schoft is gelijk aan de lengte van het lichaam. Deze hond is bijzonder intelligent, zachtaardig en mooi.

Hoofd

Naar verhouding groot. De schedel is breed en bol. De stop is diep en duidelijk afgetekend. De zeer korte schedel eindigt in een brede neus met wijd geopende neusgaten. De kleur van de neus moet in overeenstemming zijn met de aftekening. Dat wil zeggen: zwart bij honden met zwarte platen op een witte kleur, en donker-vleeskleurig bij honden met rode platen. Brede, korte kaken met een oplopend kaakbeen.

Gebit

Een wit, gezond en regelmatig gebit. Het liefst een schaargebit, hoewel een tanggebit of een licht ondervoorbijten wordt toegestaan. Het gebit mag niet zichtbaar zijn als de mond gesloten is.

Oren

Lang, driehoekig en hangend. Tegen de zijkanten van het hoofd geplaatst en bedekt met lang haar.

Ogen

Groot, rond, vooral naar voren geplaatst. Glanzend zwart.

Lichaam

De hals is kort, dik en wordt hoog gedragen. De romp vertoont een hoog geplaatste, goed ontwikkelde schoft en een rechte rug. De lendenen zijn breed en afgerond. De borst is matig breed en diep, met matig gewelfde ribben. De buik is opgetrokken.

Benen

Rechte voorbenen met fijne botten en goed bevederd. De achterbenen zijn matig gehoekt en bedekt met een lange bevedering.

Voeten

Kleine hazevoeten, met een plukje haar aan de punt. Veerkrachtige voetkussens. Liefst zwarte nagels.

Staart

Wordt hoog gedragen, boven op de rug. Heeft een mooie pluim van lang en overvloedig haar.

Vacht

Zacht, zijdeachtig, lang en recht. Met uitzondering van de snuit is het gehele lichaam met een overvloedige vacht bedekt. De vacht, die niet al te glad valt, heeft de neiging om wat uit te staan. De oren, hals, dijen en staart hebben een overvloedige bevedering.

Kleur

Zwart met wit of rood met wit. De aftekening moet regelmatig zijn verdeeld over beide zijden van het hoofd, over de oren en de romp. Vooral wit op de snuit en een voldoende grote bles op het hoofd worden op prijs gesteld.

Bijzonderheden

Gangen: de voorbenen worden licht en fier hoog opgetrokken.
Diskwalificerende fouten: monorchisme of cryptorchisme.
Ernstige fouten: ernstig bovenvoorbijten; ondervoorbijten, waarbij het gebit van de onderkaak zichtbaar wordt; scheve onderkaak; egaal witte kleur zonder afrekening; verkeerde afrekening op de snuit.
Lichte fouten: angstig karakter; te veel kleuraftekening op witte ondergrond; korte vacht.
Opmerking: reuen moeten twee duidelijk normale, goed in het scrotum afgedaalde testikels bezitten.

Statistieken

Statistieken

Reageer (2)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?