Wat is jouw vervoer tijdens de feestdagen?

Jingle Klaas, Jingle Klaas,
New Year all the way!


Het is weer december, wat betekend dat het weer erg druk is, maar ook dat het tijd is voor veel feest! Deze quiz neemt het feestvervoer en hulp onder de loep en bepaald waar jij het beste bij past!
Bovendien kom je meer te weten over de feestdagen die wij, Nederlanders en omstreken, zo goed kennen.

(En stiekem doet Pasen ook mee, ondanks dat de Paashaas niet van winter houdt.)

Mogelijke uitkomsten

Rennen zoals de Paashaas. (14 x uitgekomen)

Jou vervoer voor de feestdagen ben jij zelf. Jij bent niet graag afhankelijk van een vervoermiddel en neemt daarom liever de benenwagen. Bovendien heb je het niet zo op vliegen of varen. Het voordeel hiervan is dat je heel snel bent.

Om hulp vraag jij niet zo gauw. Daarom doe jij lekker het werk dat je moet verzetten in je eentje. Je wilt niet dat een deel van je werk afhangt van iemand anders. Dat is prima, want het gaat je goed af!

Op Pasen verstoppen de ouders eieren, waarna kinderen die zoeken. De eieren zijn of worden geverfd in bonte kleuren.

Net als Kerstmis begon Pasen als een 'heidens' feest. Daarbij werden roodgeverfde eieren en hazen gebruikt als feestattributen. Het was een feest van de Germanen, die hun lentefeest vierden. In het jaar 325 werd dit een christelijk feest. Pasen komt van het Joodse Pesach. Toch is het Joodse feest niet meer hetzelfde als christelijke feest. De Christenen herdenken dat Jezus Christus zijn leven gaf voor de mensen en Joden herdenken hoe zij bevrijd werden door Mozes.
Hoe de Paashaas tot stand kwam, is vaagjes. Zo werd er geloofd in het verhaal over een Godin, genaamd Ostara. Zij zou een gewond vogeltje hebben veranderd in een haas, nadat die bijna bezweken was door de kou. Ieder jaar legde hij één keer gekleurde eieren. Daarna zou de lente beginnen. Er zijn eindeloze variaties op dit verhaal. Zo komt er soms een meisje in voor en soms wordt er geloofd dat Ostara de lente niet op tijd op gang liet brengen en een gewond vogeltje als goedmaking hielp en in een haas veranderde. De eieren die de Paashaas brengt zijn een symbool voor wedergeboorte. Een nieuwe lente: nieuwe levens. Toch is ook dit niet 100 procent zeker.


***

Een ei is geen ei,
Twee ei is een half ei,
Drie ei is een paasei.

Vliegen in een arrenslee zoals de Kerstman. (9 x uitgekomen)

Jij zit liever met je hoofd in de wolken! Het vervoer voor jou deze december, is de vliegende koets met de rendieren voorgespannen. Jij verkiest vliegen in de lucht boven al het andere en bovendien houdt je veel van rendieren.

Als hulp heb jij de kerstelfen die je helpen Kerstmis te maken zoals het is. Jij vind het helemaal niet erg om lange werkjes samen te doen. Dat is gezellig en bovendien ook sneller!

Kerstmis is een feestdag waarop kinderen cadeautjes krijgen van hun ouders. Vaak wordt deze traditie voortgezet, door middel van een sok boven de open haard.
De feestdag is echter al veel ouder. Het begon als een feest, om de kortste dag van het jaar te vieren. De kille en koude dagen zouden na de kortste dag dan ook ophouden: Lente zou weer terugkomen. Als symbool van het leven hadden het volk groene bomen neergezet. Vreugdevuren waren niet van de lucht. In de derde eeuw werd het (ook) een christelijke feestdag. Op 6 Januari vierden zij driekoningen, maar tegelijkertijd ook de geboorte van Christus, zijn verering door de drie koningen, zijn doop en zijn eerste mirakel. In het jaar 354 besloot Paus Julius dat Jezus officieel geboren werd op 25 December.
De Kerstman heeft dezelfde oorsprong als Sinterklaas. Sint Nicolaas is ook de oorsprong van de Kerstman, Sint Nicolaas hielp de armen door ze geld te geven. Later werd hij als heilige verklaard.


***

De herdertjes lagen bij nachte,
Zij lagen bij nacht in het veld.
Zij hielden vol trouwe de wachte,
Zij hadden hun schaapjes geteld,
Daar hoorden zij 'd engelen zingen.
Hun liederen vloeiend en klaar.
De herders naar Bethlehem gingen 't liep tegen het nieuwe jaar

Varen over het water in de Pakjesboot van Sinterklaas. (13 x uitgekomen)

Op een boot over zeëen en meren, voel jij je als een vis in het water. Het liefst kies jij een boot om lange tochten te maken. Je houdt van uitgestrekte zeëen en meren en voelt je er eigenlijk altijd thuis.

Bovendien krijg je hulp van de olijke Zwarte Pieten, die jou helpen met het verzorgen van de feestdagen. Je houdt van de vrolijkheid en drukte om je heen.

De feestdag waar dit bij hoort, is natuurlijk Sinterklaas avond, op 5 december. Op die avond krijgen kinderen cadeautjes of surprises van hun ouders. Het is gebruikelijk dat, als het kind ouder wordt, surprises worden gemaakt voor elkander.
Deze feestdag stamt van een man, genaamd Sint Nicolaas. Hij was erg vrijgevig. Het verhaal gaat, dat zijn buurman ooit zijn dochters in de prostitutie moest verkopen om nog rond te komen. Sint Nicolaas voorkwam dit door geld over de schutting te gooien. Ook was er een verhaal dat Sint Nicolaas geld in de schoenen van de armen legde. Daar zou dus de schoen voor de open haard vandaan komen. Later werd hij heilige verklaard.


***

Sinterklaas kapoentje,
Gooi wat in mijn schoentje,
Gooi wat in mijn laarsje,
Danku Sinterklaasje!

Vuurwerk?! (21 x uitgekomen)

Boem, knal! Jij bent geen van de bovenstaande, jij verkiest liever een groot stuk vuurwerk waarmee jij jezelf de lucht in kan vuren!

Op Oud&Nieuw vieren wij dat het jaar voorbij is en het nieuwe begint. Bij deze traditie steken we vuurwerk af en eten oliebollen.

Vuurwerk begon al in de Middeleeuwen, waar het een wapen was. Je had speciale vuurmakers, al was dit beroep niet bepaald veilig. In het oude China werd er voor het eerst écht met rotjes geschoten. Hierbij kwam geen bamboe aan te pas, maar bamboe met brandbare stof die uit elkaar klapten. Dit werd gedaan om boze geesten weg te jagen. Vooral tijdens nieuwjaar werd dit veel gedaan. Daarna werd in China ook het buskruit ondekt. Ook beseften zij dat de Bamboe veel harder knalden met wat buskruit erin. Zo werden er meer dingen uitgevonden in China die met vuurwerk te maken had. Denk aan hardere knallen! Ondanks dat wij vuurwerk niet meer gebruiken om boze geesten weg te jagen, is het nog geweldig populair om af te steken op Oudejaarsavond.


***

Op oudejaarsavond is alles vergeten
Al heb je een jaar in de bajes gezeten
Je feliciteert elkaar en geeft elkaar een zoen
Op nieuwjaarsdag dan is het weer het ouwe doen

Statistieken

Statistieken

Reageer (4)

  • Maarissa3

    Vuurwerk?!

    1 decennium geleden
  • FreddieMercury

    Paashaas. Ik had een keer een verhaaltje geschreven over dat de paashaas, de kerstman en sinterklaas ruzie hadden over wie het eerst mocht. Helaas, ik ben het kwijtgeraakt. :(

    1 decennium geleden
  • Avarosa

    Rennen zoals de paashaas. Leuk waar je met de quiz heen gaat.

    1 decennium geleden
  • Adamantium

    Vliegen in een Arreslee!
    Hihi, leuke quiz <3.

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?