Welke soort kaas is voor jou gemaakt?

Er zijn zo veel soorten kaas, dat je eigenlijk een flink tijdje bezig bent voordat je ze allemaal geproefd en beoordeeld hebt. Kazen die uitzonderlijk zijn en moeilijk verkrijgbaar, of kazen die je binnen tien minuten gevonden hebt. De smaken die ver kunnen verschillen, net zoals verhoudingen, kruiden en rijptijden. Soorten zoals Jonge en Goudse kaas zijn vrij populair, maar waar zijn de bijzondere, heerlijke kazen? De kazen die echt iets voor jou zijn?

Dus welke 'bijzondere' soort kaas is dan echt voor jou gemaakt?

Mogelijke uitkomsten

Gorgonzola (52 x uitgekomen)

Grogonzola is een blauwschimmelkaas, gemaakt van volle koemelk uit het noorden van Italië die als sinds eeuwen gemaakt word. De schimmel, Penicillium roqueforti maakt de smaak zo eigen. Het stadje Gorgonzola (in de buurt van Milaan) zegt de bedenker te zijn, maar dat weet niemand zeker.

Het is een naspijs maar kan ook gebruik worden in sommige pizza's of spaghetti-saus. Ook heb je de Gorgonzola Dolce, die zo zacht is dat hij haast vloeibaar is en niet in stukken gesneden kan worden.

Jij bent deze oude, Italiaanse kaas!

Appenzeller (44 x uitgekomen)

De Appenzeller werd al in de middeleeuwen gemaakt en voor het eerst genoemd 700 jaar geleden. Tegenwoordig heet hij niet meer Appenzeller maar voluit Appenzeller Switzerland. Hoewel er voor de export veel geproduceerd wordt, zijn er in verscheidene dorpen varianten met een eigen smaak.

Het rijpen van deze kaas duurt minstens drie maanden, afhankelijk van de plek waar het vandaan komt en de gewenste smaak kan het nog langer duren, maar zeker niet korter. Tijdens het rijpen word het meerdere keren met Kräutersulz behandeld, een streng geheim kruidenmengsel.

Deze kaas is zeker veelzijdig, hij kan als tafelkaas gegeten worden, maar ook voor warmere gerechten. Mildere types kun je eventueel gebruiken bij fondue en raclette.

Feta (24 x uitgekomen)

De Fetakaas is een Griekse, witte kaas, die ook behoord tot de familie van de witta kazen. Deze kaas word van oudsher gemaakt van schapen- of geitenmelk, hoewel er ook kazen zijn die op Feta lijken, maar dan gemaakt op basis van koeienmelk.

Feta moet je minstens twee maanden rijpen en het word gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (water ofwel wei). De kaas droogt snel uit als je hem hieruit haalt. Feta kan je op verschillende manieren krijgen, in een soort verpakking en in een 'bak' met 'water'.

Statistieken

Statistieken

Reageer (8)

  • Dameron

    Appenzeller, jam.
    Ik werk in een kaaswinkel dus het is bekent.
    Leuke quiz!

    9 jaar geleden
  • Kalinda

    Gorgonzola, ook al heb ik een hekel aan kaas. :')

    9 jaar geleden
  • Scandal

    Appenzeller, nog nooit van gehoord. Misschien de moeite. =)

    9 jaar geleden
  • TheStoryline

    Gorgonzella, jakkes smerig. Doe mij maar Mozarella!

    9 jaar geleden
  • whatanicename

    Feta, getsie! Ik vind feta echt vies!!

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?