Welke Belgische trappist moet jij eens gedronken hebben?

Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Wereldwijd zijn er slechts tien trappistenbrouwerijen: 6 in België, 2 in Nederland, 1 in Oostenrijk en 1 in de Verenigde Staten. Bier mag pas trappist genoemd worden als het voldoet aan bepaalde voorwaarden waaronder dat de opbrengsten van het bier, na aftrek voor levensonderhoud van de monniken, aan sociale werken besteed moeten worden. Wanneer zo’n bier voldoet aan al deze regels mag die de naam trappist en het logo van ‘Authentic Trappist Product’ dragen.

Ikzelf drink graag ‘zwaardere bieren’ en vind het leuk om eens iets nieuws uit te proberen. Ik heb 4 van de 10 trappisten al eens geproefd. Maar welke zou jij eens uit moeten proberen?

Mogelijke uitkomsten

Chimay (25 x uitgekomen)

Chimay wordt gebrouwen in het gelijknamige dorp Chimay. De abdij Notre-Dame de Scourmont brouwt doorgaans 3 courante trappisten: rode, witte en blauwe Chimay. Rode Chimay is een koperkleurig bier met een alcoholgehalte van 7%. Witte Chimay is een amberkleurige kleur met een alcoholgehalte van 8%. Blauwe Chimay is een bruin bier met een alcoholgehalte van 9%. Naast deze 3, wordt er ook Chimay Dorée, een blond bier met een alcoholgehalte van 4,8% dat minder commercieel beschikbaar is en Chimay Spéciale Cent Cinquante, een beperkte oplage ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de abdijbrouwerij gebrouwen.

Mijn favoriet? Blauwe Chimay. Veel drinkplezier!

Rochefort (30 x uitgekomen)

Rochefort wordt gebrouwen in het gelijknamige dorp Rochefort. De abdij Notre-Dame de Saint-Rémy brouwen 3 bruine bieren, allemaal volgens hetzelfde recept, het enige verschil ligt in de zwaarte. Rochefort 6 (rode dop) is een moeilijk te verkrijgen bier. 1% van de totale productie bestaat uit Rochefort 6, een amberkleurig bier. Rochefort 8 is één van de meest te vinden Rocheforts. Het heeft een blauwe dop en is een donkerrood/donkerbruin biertje. Rocherfort 10 heeft een groene dop en verschilt weinig met de Rochefort 8. Rochefort 10 heeft wel een hoger alcoholpercentage dan Rochefort 8.

Mijn favoriet? Rochefort 10, maar drink wel genoeg water tussendoor! Veel drinkplezier!

Westmalle (32 x uitgekomen)

Westmalle wordt gebrouwen in het gelijknamige dorp Westmalle. De abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart brouwt doorgaans 2 courante trappisten: tripel en dubbel. De Dubbel (bruine kroonkurk) heeft een alcoholpercentage van 7%. Dit bier heeft een donkere roodbruine kleur en gist ook na op de fles. De Tripel (crème-kleurige kroonkurk) is het bekendste Westmalle-bier. Het heeft een diepe, maar zachte smaak met een bittere toets, en een heldere gouden kleur. Het alcoholpercentage bedraagt 9,5%. Daarnaast heeft Westmalle ook nog een minder courante Westmallebier: Westmalle Extra (grijze kroonkurk) en is de minst zware variant. Het heeft een alcoholpercentage van 4,8% en wordt enkel vrijdagvoormiddag verkocht aan de abdij, indien beschikbaar.

Mijn favoriet? Westmalle dubbel. Veel drinkplezier!

Achel (47 x uitgekomen)

Achel is het trappistenbier van de trappistenabdij De Achelse Kluis in Hamont-Achel. De Achelse brouwerij brouwt momenteel zes bieren: Achel 5 Blond en Achel 5 Bruin zijn alleen op tap verkrijgbaar in de abdij zelf. Achel 8 Blond en Achel 8 Bruin zijn alleen op fles verkrijgbaar, zowel in flesjes van 33 cl als in magnumflessen van 75 cl. Verder is er nog Achel Extra Bruin (9,5%) en sinds 2010 Achel Extra Blond (9,5%), beide enkel afgevuld in flessen van 75 cl.

Mijn favoriet? Achel 8 bruin. Veel drinkplezier!

Statistieken

Statistieken

Reageer (10)

  • Galactica

    Chimay, is inderdaad mijn lievelingsbier (als proevertje, wel te verstaan ;))

    6 jaar geleden
  • Spunlay

    Ik houd niet van bier... wel van wijn haha. Witte Canei is zo lekker.

    6 jaar geleden
  • Increased

    Chimay.

    9 jaar geleden
  • Oikia

    Westmalke. Geen idee of die goed is, ik ben dan ook te jong :')
    Ik zal 't is aan mijn opa vragen (;

    9 jaar geleden
  • Founder

    Achel! Ik weet niet of ik die al geproefd heb eigenlijk (: .

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?