Wat voor leeuw ben jij?

Wil je ook 1 van deze quizen doen?:
http://www.quizlet.nl/quiz/415276/welke-soort-tijger-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/415283/welke-warrior-cat-ben-jij-alleen-katten-die-leven-in-quotde-macht-van-driehet-tweede-gezichtquot/
http://www.quizlet.nl/quiz/413388/welke-van-mijn-favoriete-personages-van-de-simpsons-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/413381/welke-band-heb-jij-met-je-kat/
http://www.quizlet.nl/quiz/413368/welk-pauwenras-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/413350/wie-van-de-vroegere-huisdieren-van-mijn-vader-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/413326/wie-ben-jij-van-futurama/
http://www.quizlet.nl/quiz/413307/wie-van-mijn-huisdieren-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/413118/welk-van-mijn-lievelingsdieren-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/412461/wie-van-de-familie-flodder-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/412002/welk-paardenras-past-bij-jou/
http://www.quizlet.nl/quiz/411763/hoeveel-weet-jij-van-the-simpsons/
http://www.quizlet.nl/quiz/411555/hoe-zou-jij-eruit-zien-als-siamees/
http://www.quizlet.nl/quiz/411465/welk-type-meisje-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/410709/welke-katachtige-ben-jij/
http://www.quizlet.nl/quiz/410696/algemene-kennisquiz/
http://www.quizlet.nl/quiz/410674/ben-jij-pure-melk-of-witte-chocola

Mogelijke uitkomsten

Perzische leeuw (23 x uitgekomen)

De Perzische, Indische of Aziatische leeuw (Panthera leo persica) is een ondersoort van de leeuw. De dieren zijn slechts iets kleiner dan de Afrikaanse leeuwen en hebben een huidplooi midden over de buik. De manen van de mannelijke leeuw zijn eveneens kleiner. De familiegroepen zijn ook kleiner, meestal 2 verwante vrouwtjes met hun jongen.

De leeuw waar in de bijbel over gesproken wordt (denk aan ‘Daniël in de leeuwenkuil’) is deze Perzische leeuw. En ditzelfde geldt voor de afbeelding van Alexander de Grote met een leeuw. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat de leeuwen die in de Romeinse arena’s werden gehouden om te vechten met gladiatoren, maar ook om christenen te doden, voor een belangrijk deel Perzische leeuwen waren. Door de vernietiging van hun leefgebied alsook de plezierjacht op leeuwen, nam hun aantal geleidelijk af. Andere ondersoorten stierven zelfs helemaal uit, zoals de Kaapse leeuw (in 1865) en de Berberleeuw (in 1920). In het begin van onze jaartelling leefde de Perzische leeuw in een min of meer aaneengesloten leefgebied van Griekenland via Turkije en Syrië naar Irak, Iran en van Pakistan tot in Noord-India. De aantallen van deze leeuwensoort zijn enorm geslonken tot er rond 1900 nog maar 15 leeuwen overbleven. De laatste jaren is het aantal exemplaren echter aan het stijgen. In 2010 waren er 411 Perzische leeuwen (vgl. 359 in 2005, 327 in 2001). Ze leven allemaal in het Gir Forest National Park in Noordwest-India.

Meestal wordt in dierentuinen de Afrikaanse leeuw gehouden, maar men kan de Aziatische leeuw op één plek in Nederland aantreffen: Blijdorp. Ook in België leven er nog Perzische leeuwen in het dierenpark Planckendael nabij Mechelen.

Gewone leeuw (46 x uitgekomen)

De leeuw (Panthera leo) is een groot roofdier uit de familie der katachtigen (Felidae). Van alle katachtigen is enkel de tijger groter. De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaat als de koning der dieren. In Europa heeft hij deze rol overigens pas in de loop van de middeleeuwen overgenomen van de bruine beer.

De leeuw is vaak onderwerp van folklore en symboliek geweest. Zo staat de leeuw afgebeeld in de wapens van verscheidene landen, streken en steden, waaronder Nederland en België. De leeuw in het wapen van Nederland is een afbeelding van de Kaapse leeuw, een uitgestorven ondersoort van de leeuw. Een opgezet exemplaar van deze opmerkelijk slanke leeuwensoort wordt bewaard in de schatkamer van het Leidse museum Naturalis.

De leeuw komt nog in bepaalde delen van Afrika voor en in een klein stukje van India, maar vroeger was hij ook algemeen in het Midden-Oosten en in Zuidoost-Europa. Hoewel het mannetje er met zijn manen heel indrukwekkend uitziet doen de vrouwtjes het meeste werk bij de jacht. Leeuwen leven in groepsverband (de enige katachtige die voornamelijk in sociale groepen leeft) en leeuwinnen gaan in de regel samen op jacht.

Witte leeuw (19 x uitgekomen)

Het is geen echte leeuwensoort, want witte leeuwen zijn gewoon witte versies van gewone leeuwen.
Witte leeuwen leven vaak in dezelfde troepen als gewone lichtbruine leeuwen.
Ik heb 'm erbij gedaan omdat ik 'm heel mooi vind!

Kaapse leeuw (uitgestorven...... ): ) (29 x uitgekomen)

De Kaapse leeuw (Panthera leo melanochaita) is een ondersoort van de leeuw die vroeger voorkwam van de Kaapprovincie tot Natal.

De mannelijke dieren zouden erg dikke, donkergekleurde manen gehad hebben die zich uitstrekten over de kop, hals, borst en de hele buik. De soort is uitgestorven. Sinds 1865 is er nooit meer een Kaapse leeuw gesignaleerd. Een opgezet exemplaar is te bezichtigen in het museum van Wiesbaden. Ook wordt een opgezet exemplaar van deze opmerkelijk slanke leeuwensoort bewaard in de schatkamer van het Leidse museum Naturalis. Deze is alleen onder begeleiding te bezichtigen.

Berberleeuw (in het wild uitgestorven ): ) (9 x uitgekomen)

De Berberleeuw, Atlasleeuw of Barbarijse leeuw (Panthera leo leo) is een in het wild uitgestorven Afrikaanse leeuwensoort. Er zijn wel exemplaren in gevangenschap die worden gefokt en in de toekomst weer worden uitgezet in het Atlasgebergte. Onder andere de dierentuin van Port Lympne heeft meerdere examplaren welke al succesvol jongen hebben voortgebracht. Deze leeuw leefde in heel noordelijk Afrika van Marokko tot Egypte.

Dit is de ondersoort van de leeuw die de Romeinen in hun arena's lieten vechten en die waarschijnlijk ook op het Nederlandse wapenschild staat afgebeeld. De Berberleeuw kon een lengte van drie meter bereiken[1]. De Atlasleeuw is een imposante leeuw met lange, meestal zwarte manen die zich uitstrekken van de kop, over de schouders en buik tot aan de liezen. Hij heeft een hoog achterhoofd, korte poten en een diepe borstkas. De uitgestorven Kaapse leeuw vertoonde een grote gelijkenis met de Berberleeuw.

De Berberleeuw stierf in 1920 in het wild uit, toen het laatste exemplaar in Marokko werd doodgeschoten.

Het Marokkaans voetbalelftal is vernoemd naar deze leeuw, namelijk "Les Lions de l'Atlas".

Statistieken

Statistieken

Reageer (6)

  • Hauntme

    Kaapse leeuw, wat zonde dat ze uitgestorven zijn! ):

    7 jaar geleden
  • Marisha

    Perzische leeuw

    7 jaar geleden
  • Paardenvriend

    Ooeeewww boehoeoeee ik ben uitgestorven in het wild! :(

    7 jaar geleden
  • xmrsxhoranx

    Witte leeuw :) Awh die is zo mooi en cute leeuwen zijn mn fav dieren (H)

    7 jaar geleden
  • Aynur

    Perzische leeuw

    7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?