• Polen is aangeslagen na het vliegtuigongeluk vanochtend in Rusland waarbij de Poolse president Lech Kaczynski om het leven is gekomen.

    Samen met het staatshoofd vonden ook de overige 95 inzittenden van het presidentiële toestel de dood, onder wie zijn echtgenote, de president van de Poolse centrale bank, de Poolse staf-chef en andere hooggeplaatste personen.

    De aartsconservatieve katholiek Kaczynski (60), sinds 2005 president, was zeker niet bij iedereen in het Oost-Europese land geliefd. Maar zijn lot lijkt alle Polen even te verenigen. De regering kondigde een week van nationale rouw af.

    „Dit is de meest tragische gebeurtenis voor Polen na de Tweede Wereldoorlog”, meende premier Donald Tusk. Voormalig president Lech Walesa, ooit leider van de anticommunistische vakbond Solidariteit, sprak over een „onvoorstelbare tragedie”. Bij het presidentiële paleis in de Poolse hoofdstad Warschau legden veel Polen bloemen neer.

    Het vliegtuig met Kaczynski verongelukte kort voor de landing in het West-Russische Smolensk. De president was met een bijna negentig personen tellende delegatie op weg naar Katyn voor een herdenking van Poolse officieren en intellectuelen die daar in de Tweede Wereldoorlog waren vermoord door de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Onder de delegatieleden bevonden zich nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad.

    Paar landingspogingen
    De oorzaak van het ongeluk was zaterdagavond nog niet bekend. Volgens de regionale autoriteiten in Smolensk, niet ver van Katyn, negeerde de piloot het advies van de luchtverkeersleiding om niet te landen wegens dichte mist. De bemanning was aangeraden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk te landen, enkele honderden kilometers terug richting Polen, meldden Russische persbureaus.

    De piloot zou meerdere pogingen hebben ondernomen te landen. Bij de laatste poging raakte het toestel bomen en stortte het enkele honderden meters voor de landingsbaan neer.

    Russische rouw
    De Russische autoriteiten toonden zich uiterst getroffen door het ongeval. President Dmitri Medvedev kondigde voor maandag een dag van nationale rouw af. Alle burgers van Rusland zijn ontsteld over de verschrikkelijke tragedie en rouwen gemeenschappelijk met de Polen, aldus Medvedev in een toespraak op televisie.

    De president en premier Vladimir Poetin beloofden een grondig onderzoek naar de oorzaak van de ramp, die Rusland in verlegenheid lijkt te hebben gebracht. Het ongeluk gebeurde met een Toepolev-154, een toestel van Russische makelij uit 1968.

    Onder de leiders die respect betoonden aan Kaczynski, was ook de Amerikaanse president Barack Obama. Hij bestempelde de dood van de Poolse leider als een verschrikkelijk verlies voor Polen en de wereld.

    Wegens de dood van Kaczynski neemt de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van het Poolse parlement de taken van de president over. De presidentsverkiezingen, voor oktober gepland, worden enkele maanden vervroegd, maar een datum is nog niet bekendgemaakt.

    Bron

    Heftig ._.


    I may not always be perfect, but I'll always try.

    Heel heftig..


    All this dampness is damp.

    Ik zag het net op het nieuws. Heel erg.


    *~* Proud Luxury *~*

    Heftig, ja ._.
    Erg voor zijn familie / vrienden.

    ik had het gezien dat stond ook bij het duitse nieuws,
    dat is zeker heftig.


    the plastic made dreams

    o.O


    I rather make mistakes than do nothing. I rather mess up than miss out completely.

    zag het op het nieuws,
    maar eigenlijk kende ik die niet